Gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát

Gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát, a Momentum volt európai parlamenti képviselőjét csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy „a rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytatott büntetőeljárásban (alapügy) a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én Budapesten, a VIII. kerületben, egy egyesület központjaként működő ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek”.

A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták Iványi Gábort mint a szervezet vezetőjét, hogy ő maga, illetve a jogi képviselő jelen lehet a kutatáson, újságírók és más emberek viszont nem. Iványi Gábor ennek ellenére azt akarta elérni, hogy a nyomozati cselekményen a vele lévő tömeg is jelen lehessen – írták.

„A tömeg egy része és a sajtó munkatársai egy, az épületben tartózkodó személy segítségével az ablakon keresztül bemásztak az épületbe, míg Donáth Anna több személy kíséretében, a hátsó bejáraton keresztül jutott be az ingatlanba. A pénzügyőrök, akiknek hivatali feladatuk volt annak biztosítása, hogy illetéktelen személy ne avatkozhasson bele a kutatásba, sorfalat alkottak a helyszín biztosítása érdekében”

– olvasható a közleményben.

A megalapozott gyanú szerint Iványi Gábor felhívására a jelenlévők elkezdték őt tolni a helyszínt biztosító pénzügyőrök felé, hogy a sorfalat Iványi Gábor testével áttörjék. Ennek során Donáth Anna – akit még akkori európai parlamenti képviselői mandátuma sem hatalmazott fel nyomozati cselekményen való részvételre – két kézzel tolta a közvetlenül előtte álló Iványi Gábort a mögötte elhelyezkedő pénzügyőröknek – írta nyomozó főügyészség.

A közlemény szerint az erőszakos magatartás jogszerű eljárásukban akadályozta a pénzügyőröket, de a kutatást nem tudta meghiúsítani.

Az alapügyben az eredményes kutatás során beszerzett bizonyítékok megerősítették a költségvetési csalás gyanúját, így a bíróság később elrendelte az egyesület közszereplőnek nem minősülő egyik gazdasági vezetőjének letartóztatását – írták.

A nyomozó ügyészség csütörtökön gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát, aki – a többi gyanúsítotthoz hasonlóan – tagadta a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt a gyanúsítás ellen – tudatták.

A hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult ügynek összesen öt gyanúsítottja van, köztük a korábban kihallgatott Iványi Gábor és Gurmai Zita – áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

MTI


Donáth Anna Facebook bejegyzésben nyilatkozott a kihallgatásról:

Ma reggel gyanúsítottként hallgattak ki, majd ujjlenyomatot és DNS-mintát vettek tőlem a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen. Csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakkal vádolnak, mert kiálltunk Iványi Gábor mellett 2022 februárjában, amikor a NAV pénzügyőrei razziáztak az általa vezetett egyesületnél.

Természetesen panasszal éltem a gyanúsítással szemben. Az eljárás politikailag motivált, jogi abszurd, amit már az Európai Parlament Jogi Bizottsága is kimondott, amikor az ügyészségi kérést elutasítva arra kérte az Európai Parlamentet, hogy ne függessze fel a mentelmi jogomat, melyet a parlament elsöprő többséggel meg is szavazott. Teljesen egyértelmű, hogy mindaz, ami történik, egy politikai leszámolás, és az állampárt áll az eljárás mögött. Még csak azt sem tudjuk, pontosan mi alapján vádoltak meg, mert a kihallgatás előtt nem kaptuk meg a nyomozati anyagokat.

Azt hiszem, hogy ez a boszorkányüldözés elsősorban nem rólam, hanem Iványi Gáborról szól, őt akarják tönkretenni évek óta, rajta és egyháza karitatív tevékenységén akar újra és újra bosszút állni a miniszterelnök. És közben tönkreteszik rengeteg gyermek és családjaik életét, akiknek Iványi és a Magyar Evangéliumi Testvérközösség volt az egyik utolsó lehetősége, hogy minőségi oktatást és esélyt kapjanak egy jobb életre.

Ezzel együtt nagyon jól esett, hogy ennyien vettek részt a szolidaritási tüntetésen. Elképesztően vegyes társaság gyűlt össze: gyülekezeti tagok, civilek, momentumosok és politikai szereplők más politkai kozösségektől. És külön köszönöm Mérő Veranak, hogy megszervezte a demonstrációt.

Iványi Gábor előtt még hosszú és rögös út áll, de a végén az igazsága győzedelmeskedni fog. De ehhez az is kell, hogy mindig kiálljunk mellette. A mai napnak is ez az üzenete: mindig mellette fogunk állni. Mindig meg fogjuk védeni. Akkor is, ha emiatt rabosítanak, és nevetséges, koholt vádakkal próbálnak elítélni.

Fotó: Donáth Anna Facebook oldala


    Kérünk kövess minket

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .